Inhoud van Nieuwe Start! Aan het werk in Nederland
De materialen zijn geschikt voor een diverse doelgroep en bieden veel mogelijkheden tot differentiatie. Er zijn basis- en steropdrachten en daarnaast verdiepende opdrachten voor snel lerende cursisten en cursisten die al een baan hebben. Bovendien zijn in de docentenhandleiding per thema en per opdracht de leerdoelen beschreven, zodat goed is in te schatten welke onderdelen zinvol zijn voor de cursisten. Het is dus gemakkelijk het materiaal te kiezen dat aansluit op het niveau en de doelen van de cursisten.
De methode is opgebouwd rond de acht verplichte onderwerpen:
- beroepsoriëntatie
- beroepskansen
- realistisch beroepsbeeld
- werknemerscompetenties
- werkcultuur
- beroepscompetenties
- netwerk opbouwen
- werk vinden.
Nieuwe Start! Aan het werk in Nederland begint met aandacht voor eigenschappen en vaardigheden en een beroepskeuzetest. Daarna komen opleidingen en beroepen aan bod en kijken cursisten wat hierin binnen hun mogelijkheden ligt. Tenslotte is er aandacht voor de Nederlandse werkcultuur en komt het zoeken en vinden van werk uitgebreid aan bod. Hierdoor leren cursisten over zichzelf en hun mogelijkheden en werken ze toe naar hun doelen.
Onderdelen van Nieuwe Start! Aan het werk in Nederland
De methode bestaat uit verschillende onderdelen: het cursistenboek, de e-learning en het docentenmateriaal.
Het cursistenboek vormt de basis voor de lessen en biedt naast de opdrachten de complete theorie aan in eenvoudige taal. Het cursistenboek bevat veel visuele ondersteuning zodat het goed te gebruiken is voor beginnende taalleerders. Achterin het boek staan een cv-format en het portfolio. Met het portfolio wordt een koppeling gemaakt tussen de lesstof en het praktijkgedeelte van MAP. Het portfolio kan tevens als leidraad dienen bij het eindgesprek dat na afloop van MAP zal plaatsvinden.
Met de e-learning kan de cursist de aangeboden lesstof extra oefenen en herhalen. De e-learning bevat bijvoorbeeld oefeningen met de begrippen en video's om de stof extra mee te oefenen. Ook is er in de e-learning een eenvoudige beroepentest beschikbaar die ook geschikt is voor cursisten met een laag taalniveau. Aan het einde van elk thema kunnen cursisten met een quiz testen of zij de stof van het thema beheersen. De licentie voor de e-learning is 12 maanden geldig. Een verlenging kan worden aangevraagd voor 20 euro.
Het docentenmateriaal bevat een uitgebreide docentenhandleiding en extra materialen zoals beamerafbeeldingen, kopieerbladen en video’s. In de docentenhandleiding zijn de leerdoelen, instructies voor de uitvoering van opdrachten en de tijdsindicatie per opdracht opgenomen. Ook worden er extra opties aangereikt voor praktische opdrachten die met de groep uitgevoerd kunnen worden. Het docentenmateriaal bevat bovendien extra materiaal voor snel lerende cursisten en cursisten die al een baan hebben. Deze opdrachten zijn te printen en staan los van het cursistenboek. In dit materiaal komen onderwerpen zoals de kinderopvang, de cao en verlofregelingen aan bod.